Nagomi Maru Nóż do obierania 9cm

Dostępność: brak towaru, spodziewana dostawa
Cena brutto: 549,00 zł 549.00
Cena netto: 446,34 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Nagomi
Kod produktu: NM09PA

Opis

Nagomi Maru Nóż kuchenny do obierania 9 cm

Niewielkich rozmiarów nóż kuchenny przeznaczony do obierania lub krojenia warzyw i owoców. Cienka klinga pozwala ciąć gładko, tuż pod skórką i nie klinuje się w twardszych warzywach, takich jak marchewka, co może powodować straty produktu. Ostry czubek ułatwia usuwanie z owoców gniazd, pestek czy szypułek.

Dane techniczne:
Ostrze - stal wysokowęglowa 440
Rękojeść - hiszpańskie drewno pakka
Twardość - 58 HRC +/- 1
Długość całkowita - 19 cm
Długość ostrza - 9 cm
Szerokość klingi - 2,6 cm
Grubość klingi - ok. 1,9 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 70 g

Specyfikacja stali

440 to określenie grupy stali nierdzewnych (440A, 440B, 440C, 440F) różniących się zawartością węgla w składzie. Odporność na rdzę I patynę zawdzięczają chromowi w składzie. Stal 440 jest najczęściej wykorzystywana do produkcji noży, a także elementów hydraulicznych, form czy łożysk kulkowych.

Skład stali:
Węgiel: 0.6 – 0.75 %
Chrom: 16-18%
Molibden: 0.75%
Mangan: 1%
Krzem: 1%
Fosfor: 0.04%
Siarka: 0.03%

Konserwacja

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać.

Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu.

Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji.

Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.

 

Dane techniczne

Sztywność ostrza twarde
Długość ostrza 9 cm

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl