Tamahagane Tsubame Black VG-5 Nóż Szefa 21cm

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena brutto: 629,00 zł 629.00
Cena netto: 511,38 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Tamahagane
Kod produktu: SNMH-1105

Opis

Tamahagane Tsubame Black VG-5 Nóż szefa 21 cm

Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do cięcia, krojenia, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. Nóż szefa kuchni jest wystarczająco długi, aby można było nim kroić naprawdę duże płaszczyzny, i odpowiednio wyprofilowany, aby zagwarantować użytkownikowi komfort i swobodę ruchów.

Dane techniczne:
Ostrze - rdzeń VG-5 okuty stalą nierdzewną SUS410
Rękojeść - czarna micarta
Twardość - 61 HRC +/- 1
Długość całkowita - 34,0 cm
Długość ostrza - 21 cm
Szerokość klingi - 4,5 cm
Grubość klingi - 2,0 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 202 g

Specyfikacja stali

Stal VG-5 to jedna z wielu opracowanych przez Takefu Special Steel co. Ltd wszechstronna stal nierdzewna, stosowana nie tylko w nożach, ale również przy produkcji sztućców za sprawą wysokiej odporności na korozje. Ilość węgla nie jest w niej największa, ale duża ilość chromu oraz domieszka molibdenu i wanadu pozwala hartować ją na wysokie wartości 60-62 HRC, pozostając przy tym odporną na wykruszenia.

Skład stali:
Węgiel: 0.70 - 0.80 %
Chrom: 13.00 - 15.00 %
Molibden: 0.20 - 0.40 %
Wanad: 0.10 - 0.20 %
Nikiel: 0.00 - 0.25 %
Miedź: 0.00 - 0.25 %

Konserwacja

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać.

Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu.

Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji.

Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.

Dane techniczne

Sztywność ostrza twarde
Długość ostrza 21 cm

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl