Kanetsune 5500 VG-2 Nóż Santoku 16,5 cm

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena brutto: 359,00 zł 359.00
Cena netto: 291,87 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Kanetsune
Kod produktu: KC-316

Opis

Kanetsune 5500 VG-2 Nóż Santoku 16,5 cm

Wszechstronny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, owoców, mięsa i ryb. Szeroka klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię i przydaje się też do rozgniatania czosnku. Santoku, który łączy w sobie funkcje noża szefa kuchni i japońskiego noża do warzyw Nakiri, ma wysoko umieszczoną rękojeść, która zapobiega uderzaniu kłykciami o deskę.

Dane techniczne:
Ostrze - stal nierdzewna VG-2
Rękojeść - drewno pakka
Twardość - 58-59 HRC
Długość całkowita - 29 cm
Długość ostrza - 16,5 cm
Szerokość klingi - 4,5 cm
Grubość klingi - ok. 1,3 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 162 g

Specyfikacja stali

VG-2 to nierdzewna stal z huty Takefu. Jest ewolucją stali VG-1, po zmniejszeniu zawartości węgla, dzięki czemu noże z tej stali zyskują na odporności na uszkodzenia, oraz odporności na rdzę.
Wyjątkowa seria z tą stalą, została wykonana przez producenta Mcusta. Seria Ultimate Aranami to bezrdzeniowy damast z połączonych stali VG-10 i VG-2.

Skład stali:
Węgiel: 0,6-0,7 %
Chrom: 13-15 %
Nikiel: 0,2%
Molibden: 0,1-0,2 %
Kobalt: 1,5%

Konserwacja

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać.

Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu.

Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji.

Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.

Dane techniczne

Sztywność ostrza twarde
Długość ostrza 16,5 cm

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl