Kanetsune Namishibuki SG-2 Nóż Santoku 18 cm + Saya

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena brutto: 2 899,00 zł 2899.00
Cena netto: 2 356,91 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Kanetsune
Kod produktu: KC-813

Opis

Kanetsune Namishibuki SG-2 Nóż Santoku 18 cm + Saya

Japoński nóż o wszechstronnym zastosowaniu, przeznaczony głównie do mięsa, warzyw i ryb. Ponieważ posiada cienkie ostrze, znakomicie się też sprawdzi przy krojeniu chleba, plastrowaniu owoców czy siekaniu ziół. Duża klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię. Do noża dołączona jest Saya - drewniana pochwa na nóż.

Dane techniczne:
Ostrze - rdzeń szybkotnąca stal proszkowa SG2 okuta stalą nierdzewną
Rękojeść - drewno pakka
Twardość - 63 HRC +/- 1
Długość całkowita - 32 cm
Długość ostrza - 18 cm
Szerokość klingi - 4,6 cm
Grubość klingi - 2,05 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 139 g

Specyfikacja stali

Stal proszkowa R-2 to jeden z najlepszych wyborów, jeżeli szukamy materiału na nóż bez kompromisów. Doskonała wytrzymałość, trzymanie ostrości i nierdzewność to cechy, które plasują noże z tej stali w światowej czołówce pod kątem użyteczności i komfortu pracy w kuchni. R-2występuje również pod nazwą SG-2, w zależności od której huty została kupiona. Technologia produkcji stali proszkowych nie należy do najłatwiejszych, ale skutkuje to ponadprzeciętnymi osiągami w materii odporności na zużycie i wytrzymałości krawędzi tnącej. Ostrzenie również przebiega stosunkowo łatwo, biorąc pod uwagę jak wysoką twardość, można osiągnąć na tej stali (typowa twardość to 64HRC).

Skład stali:
Węgiel: 1.25 – 1.45%,
Wanad: 1.80 – 2.20%,
Chrom: 14.00 – 16.00%,
Molibden: 2.30 – 3.30%,
Mangan: 0.40%,
Fosfor: 0.03%,
Siarka: 0.03%,
Krzem: 0.5%

Konserwacja

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać.

Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu.

Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji.

Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.

Dane techniczne

Sztywność ostrza twarde
Długość ostrza 18 cm

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl