Nóż Masahiro MS-8 Takohiki 210mm [10022]

Dostępność: brak towaru, spodziewana dostawa
Cena brutto: 439,00 zł 439.00
Cena netto: 356,91 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Masahiro
Kod produktu: 10022

Opis

Masahiro Takohiki o długości ostrza 210 mm to nóż, którego długie ostrze, znajduje zastosowanie podczas krojenia bardzo cienkich plastrów czy filetowania ryb. W kuchni azjatyckiej nóż Takohiki podobnie jak Yanagiba jest najczęściej stosowany do przygotowywania sushi czy sashimi. Wywodzący się z rejonów Tokio nóż Takohiki nieznacznie różni się od pochodzącej z okolic Osaki Yanagi. To co widoczne jest na pierwszy rzut oka to w przeciwieństwie do Yanagiby zakończony jest prostokątnie. Tego typu rozwiązanie przydaje się np. do podnoszenia gotowych plastrów z deski do krojenia. Charakterystycznie dla tradycyjnych japońskich noży jest zaostrzony jednostronnie, umożliwiając precyzyjne, w pełni kontrolowane krojenie produktów, które z łatwością oddzielają się od noża, ukazując piękną i błyszczącą powierzchnię cięcia - istotny i ceniony szczegół w kuchni japońskiej.

 

Najważniejsze cechy noża Takohiki to:

długość - długie ostrze służy do cięcia tylko w jedną stronę ("do siebie") aby uniknąć zygzakowatych śladów po cięciu i pozostawić idealny przekrój,
grubość - ma bardzo cienkie ostrze aby umożliwić cięcie przy użyciu niewielkiej siły tak aby nie miażdżyć, rozbijać czy rozrywać krojonych produktów,
twardość i wytrzymałość - noże wykonane są z bardzo twardej a zarazem wytrzymałej stali pozwalającej na perfekcyjne zaostrzenie,
konstrukcja noża ma ułatwiać oddzielanie przekrojonych plastrów od płaszczyzny noża.

Noże z tej linii wykonane zostały z pochodnej VG-10, molibdenowo-wanadowej, wysokowęglowej, nierdzewnej stali zwanej MBS-26, która została poddana trójstopniowemu procesowi hartowania aż do osiągnięcia twardości 58-59 HRC. Każde ostrze zostało doprowadzone do perfekcji przez rzemieślników z ponad 30 letnim doświadczeniem, wynosząc noże Masahiro do poziomu niebywałej ostrości.

 

Rękojeść została wykonana z charakterystyczną w Japonii dbałością o detale z jasnego magnoliowego drewna wzmocnionego pierścieniem z tworzywa.


Uwaga! Noże z serii MS-8 występują z dwoma różnymi logotypami (napisy w alfabecie japońskim lub łacińskim).

 

Typ stali: MBS-26
HRC: 58-59
Materiał rękojeści: drewno magnoliowe
Sposób ostrzenia: jednostronne

                                             
Długość całkowita (A): 343 mm
Długość ostrza (B): 203 mm
Szerokość (C): 27 mm
Grubość (D): 2.5 mm
Waga: 98 g

Przydatne informacje:

Wszystkie noże Masahiro są ekstremalnie ostre, zalecamy zatem użytkowanie z należytą ostrożnością.
Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem serii do tego przeznaczonej).
Nie używaj noży do innych celów niż spożywcze.
Do krojenia używaj drewnianych lub wykonanych z tworzywa desek do krojenia.
Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.

Dane techniczne

Sztywność ostrza twarde
Długość ostrza 21 cm

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl