Suncraft SENZO UNIVERSAL nóż Boning 165 mm (FT-07)

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena brutto: 499,00 zł 499.00
Cena netto: 405,69 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Suncraft SENZO UNIVERSAL nóż Bining 165 mm (FT-07)

Nóż kuchenny Suncraft SENZO UNIVERSAL Boning 165 mm
Suncraft SENZO UNIVERSAL Boning to nóż przeznaczony do luzowania.
Posiada charakterystyczne, bardzo wąskie ostrze z zaokrąglonym czubkiem, dzięki czemu można nim łatwo manewrować wokół kości,
pomiędzy stawami czy wśród ścięgien i chrząstek surowego mięsa.

Przeznaczenie:
przecinanie ścięgien
oddzielanie mięsa od kości
wycinanie tłuszczu
filetowanie

Dane techniczne:
Ostrze - 33 warstwowa stal, rdzeń VG-10
Twardość - 60 HRC +/- 1
Długość całkowita - 295 mm
Długość ostrza - 165 mm
Rękojeść - Brown Pakkawood
Waga - ok. 145 g

Linia noży SENZO Universal powstała w odpowiedzi na zapotrzebowania, które firmie SUNCRAFT zgłaszali zawodowi kucharze, szczególnie europejscy.
Przyzwyczajeni do pewnych cech noży, jakie dotąd stosowali. Szefowie kuchni wielu restauracji Starego Kontynentu
przyczynili się do powstania specjalnej serii produktów SENZO – wyposażonych w ostrza z pełnym trzpieniem (full tang) osadzonym w rękojeści za pomocą nitów.
Taka konstrukcja noża sprawia, że jest on bardzo dobrze wyważony i pewnie leży w dłoni, a przede wszystkim jest on niebywale wytrzymały.
Suncraft SENZO UNIVERSAL korzysta z najlepszych wzorców świata zachodniego, a dodatkowo, dzięki zastosowaniu 33-warstwowej stali tzw. damasceńskiej* ,
której rdzeń stanowi stal VG-10** noże z tej serii są wyjątkowo trwałe, a ich ostrza odporne na ścieranie.
Widoczny na zbliżeniu ostrza efekt „falowania” kojarzy się z mieczami samurajskimi.
Młotkowany wzór wygląda nie tylko atrakcyjnie ale sprawia również, że krojone produkty nie przywierają do ostrza. Tak jak w przypadku innych noży SUNCRAFT SENZO,
rękojeści linii UNIVERSAL wykonano z niezwykle odpornego na panujące w kuchni warunki drewna Pakkawood*** w kolorze brązowym.

 

*Stal damasceńska – współczesna tzw. stal damasceńska składa się z nałożonych na siebie kolejnych, niezwykle cienkich arkuszy stali nierdzewnej, z czego 25% środkowych arkuszy zwanych jest rdzeniem, zaś na pozostałe 75% składają się arkusze o różnej twardości – naprzemiennie nakładanej stali miękkiej i twardej. W efekcie na powierzchni noża powstaje efekt „falowania”.

**Stal VG-10 ten rodzaj stali uznany został za najlepszy do produkcji noży kuchennych. Kucharze doceniają zarówno piękny design noży wykonanych z VG-10, jak i ich wyjątkową trwałość. VG-10 to materiał o dużej twardości, na skali HRC otrzymał wartość HRC 60. Dzięki temu wyprodukowane z niego noże są niebywale ostre oraz bardzo odporne na ścieranie.

***Pakkawood to laminowane drewno brzozowe lub klonowe, impregnowane żywicą. Cechuje je bardzo duża odporność na ciepło i wilgoć, zostało opracowane specjalnie do rękojeści noży.

Dane techniczne

Sztywność ostrza twarde
Długość ostrza 16,5 cm

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl