Kategorie
- MARKI / PRODUCENCI (1)
- ANYSHARP
- ARTRA
- BOBET MATERIEL
- CARIBOU
- CHEF'sCHOICE
- CHROMA
- COZZINI
- DEMAR
- DICK
- FAGUM-STOMIL
- FÄLLKNIVEN
- FISCHER
- GIESSER MESSER
- GLOBAL
- HIDEO KITAOKA
- Higonokami
- ISLER
- Imanishi
- KAJO
- KANETSUNE
- KASUMI
- KING
- LANSKY
- MASAHIRO
- MORA
- NIROFLEX
- POLKARS
- PROS
- REZZER
- SANELLI
- STALGAST
- SUNCRAFT
- SWIBO
- TAIDEA
- TAKESHI SAJI
- TAMAHAGANE
- TOJIRO
- VIKAN
- VICTORINOX
- VULKANUS
- ŻURAWIK.COM
Sztywność ostrza
Długość ostrza
Kształt stalki
Nóż Yanagi Sashimi 30cm (praworęczny) | Global G-14R
Nóż kuchenny Yanagi Sashimi 30 cm (praworęczny) | Global G-14R
Długi, bardzo cienki nóż z ostrzem o kształcie liścia wierzby, doskonale nadający się do plastrowania i filetowania ryb. Yanagiba lub Yanagi („wierzbowe ostrze”) to rodzaj noża, który wywodzi się z zachodniej Japonii (region Kansai). Został zaprojektowany inaczej niż noże europejskie, ponieważ należy nim ciąć tylko w jednym kierunku – do siebie (technika „hiki kiri”). Tradycyjny szlif jednostronny zapewnia kontrolę przy precyzyjnych zadaniach i przyspiesza ostrzenie noża.