Satake Unique Sai VG-10 Zestaw Nóż Santoku +Nakiri

Satake Unique Sai VG-10 Zestaw Nóż Santoku +Nakiri
  • nowość
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena brutto: 1 119,00 zł 1119.00
Cena netto: 909,76 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: SATAKE
Kod produktu: HG8692

Opis

Satake Unique Sai VG-10 Zestaw Nóż Santoku +Nakiri

Zestaw 2 noży kuchennych zapakowany w tradycyjne drewniane opakowanie idealnie nadaję się na prezent dla każdego miłośnika gotowania. Noże wykonane znierdzewnej stali hartowane do twardości 60 HRC. Na życzenie możemy również wykonać grawer w celu personalizacji prezentu, gdzie grawerunek może przypominać najciekawsze wspomnienie z życia.

Satake Unique Sai Nóż Santoku 17cm
Ostrze - stal nierdzewna VG-10
Rękojeść - drewno pakka
Twardość - 60 HRC +/- 1
Długość całkowita - 29,7 cm
Długość ostrza - 17,0 cm
Szerokość klingi - 4,7 cm
Grubość klingi - 2,1 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 173 g

Satake Unique Sai Nóż Nakiri 17cm
Ostrze - stal nierdzewna VG-10
Rękojeść - drewno pakka
Twardość - 60 HRC +/- 1
Długość całkowita - 29,6 cm
Długość ostrza - 17,0 cm
Szerokość klingi - 4,9 cm
Grubość klingi - 2,1 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 188 g

Konserwacja

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać.

Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu.

Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji.

Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.

Specyfikacja stali

VG10 została opracowana przez Takefu Special Steel, firmę założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali stosowanej w wytwarzaniu noży. W swojej ofercie posiadają szereg stali „serii V”, takich jak V1, V2, V-Toku1, V-Toku2, V-Gin1 oraz serię „V Gold”, która obejmuje VG10. Przez bardzo restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (lub ich głownie) muszą być produkowane w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, ale dodatki molibdenu, wanadu I kobaltu sprawiają że ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się nawet do 64 HRC, przy czym najczęściej zostaje na poziomie 60-61 HRC. Odporność VG-10 na rdzę i patynę sprawia że noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, doskonale też sprawdzą się jako prezent.

Skład stali:
Węgiel: 1%
Chrom: 15%
Molibden: 2%
Wanad: 0,2%
Kobalt: 1,5%

Dane techniczne

Sztywność ostrza twarde

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl