Tamahagane SAN Black VG-5 Nóż do sera 16 cm
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Tamahagane SAN Black VG-5 Nóż do sera 16 cm
Specjalistyczny nóż, który służy do krojenia różnych rodzajów i gatunków sera – zarówno twardych, jak i miękkich. Charakterystyczne otwory w klindze zmniejszają tarcie, dzięki czemu plastry łatwo odchodzą od noża, a ser się nie kruszy. Ząbkowane ostrze świetnie sobie radzi z naturalną skórką, która bywa niezwykle twarda i chropowata. Rozwidlony czubek służy do podawania kawałków sera bezpośrednio z deski.
Dane techniczne:
Ostrze - rdzeń VG-5 okuty stalą nierdzewną SUS410
Rękojeść - czarna micarta
Twardość - 61 HRC +/- 1
Długość całkowita - 25,5 cm
Długość ostrza - 16,0 cm
Szerokość klingi - 3,0 cm
Grubość klingi - 1,5 mm
Sposób ostrzenia - ostrze ząbkowane
Waga - ok. 82 g
Konserwacja
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać.
Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu.
Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji.
Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.
Specyfikacja stali
Stal VG-5 to jedna z wielu opracowanych przez Takefu Special Steel co. Ltd wszechstronna stal nierdzewna, stosowana nie tylko w nożach, ale również przy produkcji sztućców za sprawą wysokiej odporności na korozje. Ilość węgla nie jest w niej największa, ale duża ilość chromu oraz domieszka molibdenu i wanadu pozwala hartować ją na wysokie wartości 60-62 HRC, pozostając przy tym odporną na wykruszenia.
Skład stali:
Węgiel: 0.70 - 0.80 %
Chrom: 13.00 - 15.00 %
Molibden: 0.20 - 0.40 %
Wanad: 0.10 - 0.20 %
Nikiel: 0.00 - 0.25 %
Miedź: 0.00 - 0.25 %
Dane techniczne
Sztywność ostrza | twarde |
Długość ostrza | 16 cm |